martes, 3 de mayo de 2011

Cultura

A Rubí hi ha dos museus:el museu del castell i el museu etnogràfic de Vallhonrat.
Museu Vallhonrat
També hi han esdeveniments com:
Diverses activitats esportives i xerrades relacionades amb la salut commemoren el Dia Internacional de la Salut de les Dones,concursos de lectura de llibres,festa major...
El cicle festiu de la ciutat de Rubí està composat per:


Festa dels tres tombs:També es pot dir rua de sant Antoni consisteix en anar passegant pels carrers de rubí amb tot tipus de cavalls o ponis. 
Carnaval:El Carnaval és una de les festes populars per excel·lència del calendari festiu de Rubí. El Carnaval fomenta l’art efímer en la seva vessant col·lectiva, la participació ciutadana i la promoció de la implicació d’associacions i col·lectius culturals, així com l’ús de l’espai públic com a lloc d’interacció entre els ciutadans. Les Rues esdevenen aparadors de la vitalitat de la ciutat i l’espai públic de la ciutat es transforma en un escenari teatral per a què la ciutadania surti al carrer.
Cartell Carnaval 2011 Corregit
Dia d’Andalusia:Consisteix en celebrar tota la gent que va venir de andalusia a catalunya fa uns 50 anys.En la festa es menja cosas tipiques de andalusia i es fan valls com el flamenc. 
 
Festa de Sant Jordi:
La Diada de Sant Jordi a Rubí conjuga tradició i modernitat, doncs dirigeix la mirada enrere, cap a les tradicions, al temps que les reinventa mitjançant les activitats infantils, les conferències literàries, els tallers, les sardanes i, especialment, a través de l’acte més característic d’aquesta festa: les parades de llibres i de roses. 

Sant Jordi 2010


Festa dels Xatos:Aquesta ermita està situada a les afores del nucli urbà de la ciutat de Rubí. A principis del s. XIV ja era venerat com a Sant i la seva ermita va ser una de les més populars dels voltants de Barcelona i encara conserva bona fama pels innombrables favors concedits pel gloriós Sant a tots els pobles de la rodalia. De la devoció que va difondre en són testimonis els nombrosos ex-vots que s’han conservat fins ara. 


Festa de Sant Joan:és fa una foguera i un raval de foc.
A l’Escardivol es farà l’encesa de la foguera i el raval de foc
 
Festa Major de Sant Pere:
La Festa Major de Sant de Pere és la festa gran de Rubí, cada any se celebra el dia 29 de juny i té una durada de quatre ó cinc dies. Durant els dies de festa, el carrer s’omple de gent, de color, d’activitats, d’espectacles, de recuperació de vells oficis, etc., amb més de 150 activitats.

Imatge de l'opuscle del Concurs de Cartells de la Festa Major 2011


Festes del carrer Sant Jaume:El carrer de Sant Jaume és un dels carrers més antics del nucli urbà de Rubí, situat al ben mig de la nostra ciutat paral·lel al carrer Francesc Macià. 
L’inici de les nostres festes es remunten als voltants del 1845 (són les dates a les quals pertanyen les primeres fotografies i els primers documents escrits), quan una meitat del carrer Sant Cugat que pertanyia al municipi veí va aconseguir la segregació i començà a ser rubinenc. Amb aquest motiu els veïns del carrer de Sant Jaume van organitzar una festa. Des de llavors, aquesta és la única que encara avui es manté i que no ha parat ni en els moments de falta de llibertat d’expressió i de reunió que van prohibir els actes de manifestació popular. 

La festivitat de Sant Cristòfol, festa dedicada al patró dels automobilistes, es celebra el 10 de juliol. Per commemorar aquesta data, moltes localitats fan la benedicció de tot tipus de vehicles, com ara turismes, camions, tractors, motocicletes i, fins i tot, de bicicletes. Aquests actes, organitzats per penyes, associacions o clubs esportius relacionats amb el món de l’automòbil, solen consistir en desfilades d’automòbils engalanats amb la imatge del sant, amb premis i insígnies pels participants, així com complementant-ho amb missa, menjars populars, repartiment de pans beneïts, concursos, sardanes i altres actes culturals. 



Festa Major de Sant Roc:
Ens explica la tradició que sant Roc, va néixer a Montpeller al segle XIV i va venir a Barcelona a guarir malalts empestats. Va ser llavors quan es va contagiar del mal. Tot el cos se li va omplir de nafres virulentes que li supuraven. La família amb qui s´estava, amb temor de ser contagiats, el van fer fora de casa. Malalt i sense forces va quedar arraconat en un extrem de la plaça Nova de Barcelona. Un gos que passava per allí, es va compadir del pobre home i llepant-li les nafres el va guarir. Des de llavors mai més es van separar. A sant Roc, se li reconeixen innombrables curacions i fins i tot es diu que va ressuscitar morts de la pesta.





Arran d´aquests fets des de mitjans del segle XVI, els rubinencs van fer un vot de poble i celebraven una missa anual el dia de la festivitat, aprofitant que els pagesos ja havien fet la batuda del blat i encara no treballaven les vinyes.

Fira de Sant Galderic:
Sant Galderic era antigament el patró dels pagesos (abans de St. Isidre) i Rubí celebra aquesta festa de forma especial el primer o segon dissabte d’octubre.


La fira de St. Galderic, organitzada per l’entitat amb el mateix nom (Sant Galderic) es va celebrar a Rubí per primera vegada l’any 1995.

Fruit d’una idea sorgida entre la gent del món de l’art i alguns dels pocs pagesos que encara quedaven a Rubí (ciutat amb un passat principalment agrícola -A Rubí, noies maques i bon vi-) la fira combina art i productes de la terra. Artesans, artistes i pagesos conformen una fira atractiva que va guanyant visitants any rera any. 


Nadal i cavalcada de Reis:
Els reis macs i el mac rubínenc surten al carrer i donen una volta pel carrers de rubí repartint caramels. 

Arribada dels Reis a l'Escardívol

 



No hay comentarios:

Publicar un comentario